Monday, December 27, 2010

Што треба да направи еден менаџер ???

             Rabotata na menaxerot e da kreira opkru`uvawe koe se odnesuva na ostvaruvawe na li~nite celi i celite na pretprijatieto. Menaxerot treba da bide sposoben da  motivira, da inspirira i da ja naso~uva rabotata na vrabotenite. Toj treba da sozdava entuzijazam za ostvaruvawe na celite.

@ivotniot ciklus na pretprijatijata se odviva vo mnogu fazi vo koi menaxerot ja igra glavnata uloga. Za edno pretprijatie da raboti vo op{testvenite uslovi kako dene{nite menaxerot mora da ispolnuva pove}e kriteriumi. Kako prvo mora da bide sposoben da misli. Iako ova navidum izgleda mnogu lesno toa sepak za mnogu lu|e pretstavuva najte{ka zada~a bidej}i e mnogu lesno ne{to da se izvr{i ili da se postapi na na~in koj ve}e e pronajden. Za da uspee edno pretprijatie vo negovata rabota i za da gi ostvari celite za koi e sozdadeno, a toa sekako e ostvaruvawe na dobivka, menaxerot mora da e inovativen. Toj treba da ja poseduva sposobnosta da se izrazi jasno, bidej}i najdobrata ideja e bezvredna se dodeka ne e prenesena. Edna od glavnite zada~i na menaxerot e prodavaweto na idei odnosno ubeduvaweto na drugite deka taa ideja e dobra. Menaxerottreba da poseduva i moralen integritet, odnosno negovite vraboteni treba da imaat doverba vo nego, no isto taka toj treba da ima sposobnost za me|u~ove~ki odnosi i motivacija. Menaxerot treba da gi vodi vrabotenite, a ne da gi progonuva. Za pretprijatieto da mo`e uspe{no da funkcionira menaxerot treba da bide dobar organizator. Strukturiraweto na organizacionata struktura na pretprijatieto pretstavuva funkcija na menaxerot  so koja toj postojano se sre}ava i e vo sudir so problemite i te{kotiite so koi {to se sretnuva pretprijatieto. Pri nabrojuvaweto na funkciite {to menaxerot treba da gi ispolnuva za uspe{nost na pretprijatieto planiraweto se nao|a na prvo mesto.Toa e mnogu va`no zato {to mu pomaga na predprijatieto da se soo~i so neizvesnost i efikasno da deluva. Me|utoa planovite bez primena ni{to ne zna~at.Tokmu za toa organiziraweto e mnogu va`na aktivnost i rabota na menaxerite.

Na kraj da napomeneme deka za uspe{no da raboti i da funkcionira edno predprijatie menaxerot trba da bide dinami~en. Ovaa osobina e karakteristi~na za dobrite lideri i e osobeno bitna vo na{eto turbulentno op{testvo.Ovaa osobina  e potrebna za da mo`e da se dvi`i predprijatieto napred, da se menuva i da osvojuva novi pobedi.

No comments:

Post a Comment